20. juulil, oma Eestimaa reisi eelviimasel päeval, jõudsid Põlva kirikusse auväärsed külalised Saksamaalt: Peri mõisa viimase omaniku Edward von Lilienfeldi kolm last Dagmar zur Nedden, Harro von Lilienfeld, krahvinna Erica von Wedel ning Dagmari sõber Franz Josef Wolf. Praegu juba väärikas eas proua Dagmar zur Nedden on aastate jooksul Põlva kirikut ja esivanemate kodupaika külastanud mitmeid kordi ning kogudust toetanud nii palve kui rahaga.

Küllatuleku peamine põhjus oli kuulda Jakobi kooli käekäigust, kooli tulevikuplaanidest ja kooli ruume ka ise oma silmaga näha. Nad olid Jakobi kooli iseseisvumise ning sellega kaasnevate finantsiliste raskuste kohta lugenud eesti ajakirjandusest ja kooli toimetulekule iseseisvana südames kaasa elanud.

Põlva kirikus võtsid nad vastu Jakobi kooli sihtasutuse esimees Elar Edesi, Rannu koguduse õpetaja Robert Bunder ja Põlva koguduse sekretär Ave Mustimets. Nelja sakslasega oli kaasas giid ja tõlk Eve Alttoa. Põhjalikult räägiti koguduse toimetamistest ja kooli elust. Dagmari palvel lauldi kirikulaule nii eesti kui saksa keeles.

Pärast pühakojas meeldivalt veedetud ajale, mindi üheskoos koolimajja klassiruume vaatama. Majas tegi neile ekskursiooni Elar. Mõeldi nii olnule, koguduse hoones toimetamisele sõjaeelsel ajal, kui praegusele, Jumala armu läbi sündinud väikese kooli tegutsemisele selles ajaloolises majas Põlva südames. Kooli hakkamasaamine iseseisvana avaldas külalistele eeskuju väärivat muljet.

Elar Edesi koolimaja ruume tutvustamas ja koolielust rääkimas (foto Ave Mustimets)

Nagu eespool juba sai kirjutatud, räägiti küllatulnutega ka koguduse elust. Hiljuti kirjutasime põhjalikult nii koguduse kodulehel kui kuukirjas Sõnasaatja kirikusaalis oleva marmorist kuju kirikusse jõudmise lugu. Ka käesolevas artiklis ei jää see vana kuju tähelepanuta. Seesama kuju köitis eriliselt külaliste pilke, sest justnimelt Magnus von Lilienfeld, kelle mälestuseks skulptuur on valmistatud, on nende lähisugulane isa Edward von Lilienfeldi (sünd 1908) kaudu. Peale skulptuuri juures põgusa mälestushetke pidamist kirjutasid järeltulijad koguduse külalisteraamatusse meenutusi ja tänusõnu.

Koguduse poolt kingiti külalistele kiriku fotoga meenekruus, mille Dagmar zur Nedden suure tänuga vastu võttis.

Sekretär Ave Mustimets andmas Dagmar zur Neddenile kingitust (foto Eve Alttoa)

Dagmar zur Nedden oma sugulasele pühendatud mälestusskulptuuri juures (foto Ave Mustimets)

Vasakult: Harro von Lilienfeld, Ave Mustimets, Erica von Wedel, Franz Josef Wolf, Robert Bunder, Dagmar zur Nedden, Elar Edesi (foto Tiina Laine)

Kogudus on Lilienfelde võõrustanud ka varasemalt – seda saab lugeda 1990 ja 1992. a artiklitest.

https://dea.digar.ee/?a=d&d=koit19900721.2.3&e=——-et-25–1–txt-txIN%7ctxTI%7ctxAU%7ctxTA————-
Peri mõisa ajaloo kohta saab aga lühidalt lugeda siit: https://www.mois.ee/voru/peri.shtml

Ajaleht Koit, nr 85, 21. juuli 1990, lk 2

Ajaleht Võru Praostkonna Sõna, nr 12, detsember 1992, lk 5