Õp Toomas Nigola jutlust pidamas

Kõigi inglite pühal, mihklipäeval, käis Põlva koguduse rahvas koos õpetajaga külas 2024. aasta eestpalve-partnerkogudusel, Rapla Maarja-Magdaleena kogudusel.


Ühises osaduses pühitseti Rapla kirikus kirikupüha ning kohalike jaoks väga olulist tähtpäeva: Rapla kiriku 123. aastapäeva. Teenistusel teenisid õp Mihkel Kukk, õp Toomas Nigola ning laulis Rapla koguduse segakoor. Põlva inimesedki, kel soovi oli, said koos kooriga orelirõdul kaasa laulda. Õp Toomas jutlustas.

Rapla koguduse segakoori dirigeerib Siiri Kalvik

Kirikuhoones, mis pole küll kuigi vana, on mitmeid pilkupüüdvaid kunstiväärtusi, näiteks elusuuruses krutsifiks 15. sajandist või siis hoopis Christian Ackermanni töökojas 1700. a valminud uhke kantsel oma paljude pisidetailidega, milles igaüks sümboliseerib midagi. Jumalateenistuse järel jutustas õp Mihkel kõigile soovijatele kiriku ajaloost.

Rapla kiriku ajalugu kuulati huviga

Pärast armulauaga jumalateenistust oodati kõiki kirikulisi pühakoja kõrvale kogudusemajja, kus oli kaetud rikkalik toidulaud. Peale söögipalve pidamist anti üle Põlvast kaasa toodud kingitused, sh Põlva kiriku pildiga vastvalminud kruus, mida on ka praegu veel võimalik meie koguduse kantseleist endale mälestuseks osta.

Kingituste üleandmine

Peale einestamist ja jutuajamisi, tegi õp Mihkel Põlva rahvale ekskursiooni kahes oma koguduse filiaalis. Umbes pooletunnise autosõidutee kaugusele jäi esimene peatuspunkt: Järvakandi Pauluse kirik. Kiriku ajaloost ja koguduse tegemistest rääkis juhatuse esimees Rita Merekivi. Teine külastatav kirik, Kehtna Peetri kirik, on eelmisest kirikust vanem ja oma omapärase välimuse poolest veidi vennastekoguduse palvemaja meenutav. Kiriku altariseina ei kaunistanud mitte maal nagu oleme harjunud nägema, vaid hoopis suur skulptuur. Sealses jumalakojas olid vastuvõtjateks kirikuteenrid.

Õp Mihkel Kukk ja Järvakandi Pauluse koguduse juhatuse esimees Rita Merekivi tutvustamas koguduse tegemisi
Järvakandi Pauluse kiriku välisvaade
Reisipäeva lõpetas Kehtna Peetri kiriku külastamine

Olgu Taevaisa õnnistus kõigi reisil külastatud koguduste tegemiste juures ning õnnistatud olgu ka edasine Rapla ja Põlva koguduse sõprussuhe!

Tekst ja fotod: Ave Mustimets