Killuke ajalugu: Mälestusi Jakob Hurdast

Põlva koguduse arhiivis leiduval helikassettil “Mälestusi dr J. Hurdast” jutustab Lidia Hurt (1922-2005) oma sugulase, keeleteadlase, folkloristi ja vaimuliku Jakob Hurda (1839-1907) elust.

Dr J. Hurt pole küll olnud Põlva koguduse vaimulik, kuid peale selle, et ta on ristitud Põlva koguduses, on tal olnud ka teine seos kogudusega ning seda mainib Lidia nõnda: “Minu vanaema mäletas niiviisi, et Jakob pidas Põlvas jutlust vaid ühe korra. See oli olnud enne Otepäält Peterburi minekut. Vanaema ütles, et väga ilus ilm oli olnud ja rahvast oli kohale tulnud lõpmata palju. Jakob läinud kantslisse ja tal oli peos olnud torrukeeratud paber. Ta lasknud paberilehe lahti, keeranud üht poolt ja teist poolt ning öelnud Põlva murdes: “Mu pea on nii tühi nagu see paberileht.” Ta oli jutlustanud poolteist tundi. Meestel olid siis juba kellad. Kirik oli rahvast täis olnud, ka väljas oldi.”