Tutvumisreis Saaremaale 16.-17.08.2019

Möödunud aastal külastas meid Põlvas seltskond saarlasi õp Anti Toplaane eestvedamisel. Sel aastal oli meie kord minna vastukülaskäigule.

Kahepäevasel reisil tutvus meie 14-liikmeline reisiseltskond Saaremaa erinevate pühakodade ning suuremate vaatamisväärsustega.

Reisiseltskond koos õp Anti Toplaanega Kuressaare Laurentiuse kiriku altari ees

Esimesel päeval külastati keskaegset EELK Pöide Maarja kirikut ja EELK Valjala Martini kirikut, mis on vanim säilinud kivikirik Eestis. Mõlemad pühakojad jätsid pühaliku ja oma vanuse tõttu aukartustäratava mulje. Õhtupoolikul seati sammud Püha Eelkäija Skiita nunnakloostrisse, kus nunnad rääkisid kloostri elust. Järgnes ühe Saaremaa kuulsaima vaatamisväärsuse, Kuresaare piiskopilinnuse külastus. Reisiseltskonale pakkus majutust külalistemaja Laurits.

Teist reisipäeva alustati jalutuskäiguga Sõrve tuletorni ümbruses. Edasi külastati EELK Kuressaare Laurentiuse kirikut, kus õpetaja Anti Toplaan kaugelt tulnud külalised lahkesti vastu võttis. Õpetaja rääkis pikalt ja põhjalikult kiriku ajaloost ning koguduse elust. EELK Püha Jakobi kirikus, kus õpetaja Toplaan on hooldusõpetaja, peeti ühiselt ka palvus.

Saaremaal olles ei saanud mõistagi külastamata jätta Kaali kraatrit ning seejärel, enne mandrile naasmist, tehti tutvust Anseküla kiriku varemete ja Muhu Katariina kirikuga.

Ave Mustimets

Vaata lisaks: