Pastoraadis käib koos raamatuklubi. Juba aasta aega!

Põlva vanas pastoraadis kord kuus kogunev raamatuklubi on omamoodi alternatiiv viimastel aastatel varjusurmas olevale Vaimuliku Mõttekoja kohtumiste sarjale, mil külalisteks olid erinevate elualade ilmekad esindajad. Raamatuklubis toimuvad need kohtumised nüüd läbi kirjandusteoste. 31. oktoobril järjekordsele raamatuarutelule kogunenud seltskond tõdes endalegi üllatuslikult, et koos on käidud juba terve aastaring. 

Raamatuklubi vestlusõhtu 31. oktoobril 2019

Iga kuu valitakse lugemiseks üks huvipakkuv teos, millest kogutud tarkusi ja tähelepanekuid kuu viimasel neljapäeval üheskoos jagama-arutama tullakse. Kooskäimiste idee autor on Põlva Maarja koguduse õpetaja Toomas Nigola.

 Klubi esimeseks lugemisvaraks valiti Petseri kloostri arhimandriit Tihhoni raamat «Mittepühad pühakud», milles autor kirjeldab eheda huumori ja traagikaga sealsete vendade kloostrieelset elu ja kloostrisiseseid juhtumisi. 

 Kirjasõna jõudu inimloomuse kujundamisel vahendasid iiri kirjaniku ja õpetlase C.S Lewise raamatud «Rõõmust tabatud», «Lihtsalt kristlus» ja seitse Narnia-lugu, millest «Lõvi, nõid ja riidekapp», «Prints Caspian” ja «Koiduränduri teekond» on inspireerinud ka filmiloojaid.

Soome kirjaniku Mika Waltari raamatud «Riigi saladus» ja «Inimkonna vaenlased» pakkusid kolm-ühes elamuse. Klubi liikmeskonda kuuluva kahe ajaloolase hinnangul oli neis teostes tõetruult põimunud Uus Testament, faktipõhine ajalugu ja ilukirjandus.

 Itaallase Giovanni Guareschi raamat «Don Camillo väike maailm» avas külakogukonna elu sõjaaegses Itaalias. Lugu käsitles karismaatilise külapastori ja kommunistlike vaadetega külavanema karedakoleist kuid samas ka koomilist läbisaamist. Seegi teos on lausa korduvalt jõudnud kinolinale.

J. I Parceri raamat «Jumalat pole keegi näinud» ja Philip Yancey «Mis on armus nii hämmastavat» aitasid avada kristluse kõige sügavamaid tuumtõdesid, mille lahtimõtestamine kaotab kristluse näilised vastuolud.

Esimese aasta lugemisvarasse kuulusid kaks mälestusteraamatut – Harri Haameri «Meie elu on taevas» ja Priit Rannuti «Mälestused». Mõlemad mehed on end suurte tähtedega Eesti kristlikku kultuurilukku jäädvustanud.

Novembri raamatuks on valitud kristliku perenõustaja Gary Chapmani «Armastuse viis keelt» ja kalendriaasta lõpetab Selma Lagerlöfi teos «Legendid Kristusest». Kõik on lahkesti palutud liituma. Kohtumised toimuvad kuu viimasel nädalal ning täpsemate aegade kohta saab infot nii vallalehest kui ka Maarja koguduse kodulehelt.

Margit Õkva